Rubriky

DS3 - Děti Seray: 3. generace | Džentl - Svět, kde se tvořej džentlmeni | EH - Elfí hra | HS - Hlídka světel | R:I - Roje: Invaze
.

sobota 7. listopadu 2020

(DS3) Prolog

Děti Seray

3. generace

je to tak, první dvě generace ještě napsány nebyly, ale to přijde
omg, já fakt zveřejňuji Děti Seray
aaaaaaa
tohle musí vyjít
moje největší dílo
let's roll

Prolog

Rodina

Aadž by nevěřila, jak moc dovede člověka překvapit zjištění, že má za matku bohyni.

π

Jojina matka Líbet nesnášela obyčejná jména. Evidentně rodinné dědictví. Porodnice ani otec dětí její odpor nesdíleli, a tak se spokojila s tím, že dcerám dá jména dvě, jedno „obyčejné“ (které vybíral Zdeněk) a jedno, které bude dokazovat, že jejich matkou je ona. V roce 1992 se tedy narodila Petra Chefsíba a v roce 1998 Eva Iona. Líbetiny plány byly z velké části překaženy v roce 1995, když našla Chefsíba ve školce druhou Petrušku a odmítla si nechat říkat Chefi. Deset let nato zakázala matce, aby o ní jako o Chefsíbě mluvila, a to s křikem a pod pohrůžkou smrti. Líbet její reakci správně identifikovala jako nezlomný pubertální vzdor a kapitulovala. 

S Ionou si nevědomky naběhla sama. Děvče se jako první naučilo vyslovovat „Nono“, vzápětí přešlo na „Jojo“ a to shledal zbytek rodiny roztomilé natolik, že byla mimo všechny oficiální záležitosti překřtěna. Prvním jménem ji zatvrzele oslovovala jen babička z otcovy strany, která jednak nechápala, proč by měla svému vnoučeti říkat jinak, než pánbůh zamýšlel, a jednak jí nešlo do hlavy, proč si její jediný syn tu bláznivou ženskou vůbec bral. Líbet by se ani ve snu neobtěžovala s ní promluvit z vlastní iniciativy, natož ji upozornit na to, že pánaboha by si se sestřičkou nespletla, nebo se jí ptát, proč svému synovi zásadně říká Zdíčku. Zdeněk Halan se zdržel komentáře hned z několika racionálních důvodů: zaprvé byla ztráta času proti matce vystupovat, zadruhé věděl ze všech nejlépe, že Líbet se ubrání sama, zatřetí spolu s Líbet nežili v jednom domě už od Petřiných tří let a začtvrté, přestože obě dívky miloval, nebyl Jojiným biologickým otcem a podřídil se silnější vůli. Za Evu bojoval, stejně jako za Petru, hlavně proto, aby zvýšil šance dcer přežít ve školním kolektivu. Znal ovšem Líbetiny důvody pro druhá jména. Hebrejské Chefsíba doslova říkalo „má rozkoš je v ní“, protože Chefi byla Líbetina první skutečná radost. Skotské Iona, ze staronorského slova pro „ostrov“, dala Líbet dceři, které se držela v bouři šílenství, jíž se říká žal.

Žádné komentáře:

Okomentovat